bg

Uutiset / Stara rakentaa designpääkaupungin paviljongin

26.01.2012

Staran konepajan osaajat toteuttavat alusta loppuun puurakenteisen paviljongin, joka nousee vapun tienoilla Suomen arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon väliselle tyhjälle tontille.

puupaviljonki_vaaka_1.jpg

Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelema paviljonki on Helsingin designpääkaupunkivuoden kohtaamispaikka, jonka yli 400 neliön tiloihin mahtuu jopa 500 ihmistä. Rakennuksen arkkitehtuuri ilmentää puurakentamisen mahdollisuuksia

Tuotantopäällikkö Antti Ruskon mukaan ainutlaatuisessa rakennusprojektissa hyödynnetään Staran konepajan työntekijöiden ammattitaitoa laidasta laitaan.

– Hoidamme paviljongin rakentamisen erikoisvalmisteisten puuosien työstämisestä viemäröintiin asti.

Työ alkaa puuosien esivalmistuksesta

Paviljongin sisäkaton kaunis pinta koostuu kolmiomaisista kattoelementeistä, joista jokainen kootaan pienistä puukolmioista. Kattoa kannattaa yhdeksän pilaria, jotka rakentuvat kuudesta L-kirjaimen muotoisesta osasta.

Puuosat valmistetaan konepajan puuosastolla, mikä nopeuttaa työn etenemistä. Puuosien esivalmistus alkaa vielä tammikuun aikana UPM:n sponsoroimista materiaaleista.

– Ensimmäisten töiden joukossa ovat vesilinjojen vetäminen ja viemäröinti, jonka lvi hoitaa. Kosteusvaurioyksikkö rakentaa perustan. Me myös pystytämme rakennuksen ja puramme sen syksyllä. Paviljonki on tarkoitus ottaa uusiokäyttöön muualla, mikä tuo rakentamiseen omat haasteensa.

Myöhemmin kevättalvella työmaalle saapuvat metallimiehet, jotka asentavat vesikourut ja erityisesti paviljonkia varten valmistetut teräsverkkoverhot. Staralaiset vastaavat myös rakennuksen sähkötöistä.

Rusko on iloinen, että Stara on mukana muotoilun merkkivuodessa.

– Ammattitaidolla suomalaisesta puusta saadaan aikaan vaikka mitä. Materiaalina puu on kestävä ja ekologinen.

Paviljonki yhdistää kaksi museota kiinnostavalla tavalla toisiinsa. Kesällä 2012 tilassa järjestetään muun muassa luentoja, työpajoja, elokuvanäytöksiä ja päivätansseja. Tilaan tulee myös kahvila ja pieni World Design Capital Helsinki 2012 -myymälä.

Piirroskuva: Pyry-Pekka Kantonen

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun